Een trouwfotograaf is op jullie bruiloft aanwezig om alle mooie momenten vast te kunnen leggen voor later. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van jullie trouwdag die in veel gevallen om een flinke investering vraagt. Alleen wat kost een trouwfotograaf nou precies? 

Natuurlijk zijn er altijd bruidsparen die gratis een trouwfotograaf kunnen regelen omdat zij iemand in hun familie of vriendenkring hebben die het leuk vindt om foto´s te maken. De keuze is aan jullie zelf, maar wij zouden dit nooit aanraden. Het is ontzettend belangrijk om goede foto´s van jullie bruiloft te hebben zodat jullie hier ook jaren later nog met veel plezier naar terug kijken. Een goede fotograaf is dus zeker de investering waard.

Per uur of een totaalpakket?

Veel fotografen werken aan de hand van startpakketten met een prijs voor een bepaald aantal uur. Dit is het minimale aantal uur dat je de fotograaf kunt boeken, wil je meer uren dan betaal je die er bovenop. Deze extra uren zijn over het algemeen goedkoper dan de eerste uren die je betaalt.

Het is helemaal niet gek om tussen de €100,- en €200,- per uur te betalen. Er zijn trouwfotografen die het voor veel minder doen, maar de vraag is of de kwaliteit dan goed genoeg is. Als je minder dan €1000,- voor de fotograaf betaalt op jullie bruiloft is het zeker verstandig om hier goed over na te denken. Vraag altijd naar voorbeeldfoto´s om te kijken of de kwaliteit goed genoeg is. Natuurlijk zijn er ook goede fotografen die het voor weinig doen, maar het risico is altijd groter.

Aanleveren van de foto´s

Iedere fotograaf heeft zijn eigen manier om de foto´s aan te leveren. Bij de een krijg je een online fotoalbum, bij de ander een USB-stick. Dan is er ook nog verschil in de tijd die de trouwfotograaf in het nabewerken van de foto´s steekt. Zorg dat je van tevoren goed weet waar je aan toe bent!

Trouwalbum

De kosten van een trouwalbum moet je in veel gevallen extra betalen. Soms zitten ze bij het pakket inbegrepen. Een trouwalbum maken kost veel tijd en dit zie je dan ook terug in de kosten. De prijzen voor een trouwalbum lopen erg uiteen, maar je bent hier over het algemeen minimaal €250,- voor kwijt. Overigens kan het ook zomaar zo zijn dat je hier het viervoudige voor neer moet leggen.

Extra kosten

Dan is het natuurlijk ook nog mogelijk om extra opties bij te boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verlovingsshoot om de fotograaf vast te leren kennen? Er kunnen ook nog andere kosten berekend worden, bijvoorbeeld de reiskosten van de fotograaf. Houd hier rekening mee wanneer jullie een schatting maken van de kosten.

Totale kosten trouwfotograaf

Na al die losse kosten is het ook fijn om te weten wat je straks in totaal kwijt gaat zijn. Over het algemeen geldt dat bruidsparen ongeveer 10% van hun budget uitgeven aan de fotograaf. Bij een bruiloft met een gemiddelde prijs van €15.000,- zou dat dus neerkomen op ongeveer €1.500,-. Vind je kwalitatief goede foto´s erg belangrijk? Dan mag je zeker zo´n €1.500 tot €3.000,- reserveren voor de trouwfotograaf.

Zou jij veel geld over hebben voor een goede trouwfotograaf? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *