Wat kost een trouwfotograaf voor jullie bruiloft?

Trouwfoto’s zijn ontzettend belangrijk als herinnering aan jullie bruiloft. Natuurlijk kunnen jullie een vriend of familielid vragen om wat foto’s te schieten, maar een hobbyfotograaf zal nooit zulke mooie foto’s kunnen maken als een professionele trouwfotograaf. Het is dan ook belangrijk dat jullie een goede fotograaf inhuren, passend binnen jullie budget. Maar wat kost een bruiloft fotograaf eigenlijk precies?

Er zijn veel bruidsparen die een gratis fotograaf voor hun huwelijk kunnen regelen doordat zij iemand in hun familie of vriendenkring hebben die het leuk vindt om foto’s te maken. De keuze is aan jullie zelf, maar wij zouden dit nooit aanraden. De trouwfoto’s zullen jullie nog jarenlang terugzien en het zou jammer zijn wanneer jullie er niet 100% tevreden mee zijn. Helaas zijn er genoeg verhalen bekend van bruidsparen die na afloop van de bruiloft flink baalden omdat de trouwfoto’s lang niet zo mooi waren geworden als ze hadden gehoopt. In plaats hiervan kun je beter een professionele trouwfotograaf inhuren die jullie een hoop zorgen uit handen neemt. Een goede fotograaf is de investering immers dubbel en dwars waard!

Bruiloft fotograaf per uur of als compleet pakket

Om uit te rekenen wat een trouwfotograaf jullie gaat kosten, is het belangrijk om te weten hoe een fotograaf op een bruiloft te werk gaat. Veel trouwfotografen werken met vaste pakketten waarin meerdere dingen zijn inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald aantal uur fotografie, reiskosten, een trouwalbum en eventuele extra’s zoals een verlovingsshoot of een ouderalbum. Hoe uitgebreider het pakket is dat jullie kiezen, hoe hoger de kosten.

Gemiddelde prijs trouwfotograaf

In de vaste pakketten zijn de uren al opgenomen, maar je kunt er ook voor kiezen om de fotograaf per uur te betalen of voor extra uren te boeken. Over het algemeen geldt dat hoe meer uren je boekt, hoe goedkoper de uurprijs wordt. Het uurtarief van een professionele bruiloft fotograaf ligt meestal tussen de 100 en 200 euro per uur. Er zijn trouwfotografen die het voor veel minder doen, maar de vraag is of de kwaliteit dan goed genoeg is. Als je minder dan €1000,- voor de fotograaf op jullie bruiloft betaalt, is het zeker verstandig om hier goed over na te denken. Bekijk bijvoorbeeld altijd het portfolio van de betreffende fotograaf en kijk kritisch naar de kwaliteit hiervan. Natuurlijk zijn er ook goede fotografen die het voor weinig doen, maar het risico is altijd groter.

Wat kun je van de fotograaf verwachten?

De kosten van jullie trouwfotograaf hangen natuurlijk vooral af van de opties die hij biedt. Informeer vooraf dus goed wat je voor de afgesproken prijs kunt verwachten. Zo heeft iedere bruiloft fotograaf bijvoorbeeld zijn eigen manier om foto’s aan te leveren. Bij de een krijg je een online fotoalbum waar ook je gasten een kijkje in kunnen nemen, terwijl de ander de trouwfoto’s op een USB-stick aanlevert. Ook zijn er verschillen in de tijd die de trouwfotograaf in het nabewerken van de foto’s steekt. Sommige trouwfotografen zijn waanzinnig goed in het bewerken van de foto’s, terwijl andere fotografen alleen wat kleine aanpassingen maken. Wanneer je graag alle originele bestanden wil ontvangen, kun je dit ook met jullie bruiloft fotograaf bespreken.

Trouwalbum en andere prijzen voor trouwfotografie

Als jullie een compleet pakket afnemen, hebben jullie als het goed is meteen een totaalprijs. Wanneer jullie de trouwfotograaf per uur betalen, komen er echter nog extra kosten bij voor verschillende onderdelen. Zo zul je het trouwalbum bijvoorbeeld zelf moeten betalen. Een trouwalbum kost veel tijd en dat zie je dan ook terug in de kosten. De prijzen voor een trouwalbum lopen erg uiteen, maar je bent hier over het algemeen minimaal €250,- voor kwijt. Overigens kan het ook zomaar zo zijn dat je hier het viervoudige voor neer moet leggen. Hebben jullie weinig geld te besteden? Boek dan wel een professionele trouwfotograaf die voor kwalitatief goede foto’s kan zorgen en probeer geld te besparen door jullie eigen trouwalbum te maken.

Dan is het natuurlijk ook nog mogelijk om andere extra opties bij te boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verlovingsshoot om de fotograaf vast te leren kennen? Er kunnen ook nog andere kosten berekend worden, bijvoorbeeld de reiskosten van de fotograaf voor jullie huwelijk. Ook wanneer je gebruik wilt maken van speciale opties, zoals het maken van trouwfoto’s met een drone, zul je hier extra voor moeten betalen. Probeer alle kosten op een rijtje te zetten wanneer jullie een schatting maken van het budget dat jullie nodig hebben voor de fotograaf op jullie bruiloft.

Totale kosten trouwfotograaf

Na al die losse kosten is het ook fijn om te weten wat je straks in totaal kwijt gaat zijn. Over het algemeen geldt dat bruidsparen ongeveer 10% van hun budget uitgeven aan de fotograaf. Bij een bruiloft met een gemiddelde prijs van €15.000,- zou dat dus neerkomen op ongeveer €1.500,-. Vind je kwalitatief goede foto´s erg belangrijk? Dan mag je zeker zo´n €1.500 tot €3.000,- reserveren voor de trouwfotograaf. Overigens werken de beste bruiloft fotografen vaak met z’n tweeën. Hierdoor zijn zij natuurlijk wat duurder dan collega’s die in hun eentje werken.