Bruiloft locatie met stoelen voor de ceremonie

Fotograaf: Mon et Mine

15 Vragen om te stellen aan jullie bruiloft locatie

Een locatie voor de bruiloft en het trouwfeest kiezen is één van de meest belangrijke onderdelen van de voorbereidingen voor jullie trouwdag. De locatie is namelijk ook bepalend voor andere keuzes die jullie moeten maken. Wanneer jullie een trouwlocatie bezichtigen, is het slim je goed te laten informeren. Wij hebben 15 vragen voor je opgesteld die handig zijn om te stellen!

Als jullie gaan trouwen en op zoek zijn naar de perfecte bruiloft locatie, kun je eerst een selectie maken van locaties die geschikt lijken voor jullie bruiloft. De hoeveelheid trouwlocaties is vooral afhankelijk van jullie zoekgebied. Vinden jullie het belangrijk om binnen een straal van een paar kilometer van jullie woonplek te trouwen of zouden jullie ook best een uur willen reizen? Vervolgens kunnen jullie uit deze selectie een aantal trouwlocaties kiezen die jullie willen bezichtigen, bijvoorbeeld op een open dag. Natuurlijk is er altijd een aantal praktische zaken die je vooraf wilt weten. Vergeet daarom tijdens de bezichtiging vooral niet de volgende 15 vragen te stellen!

1. Voor hoeveel gasten is de bruiloft locatie geschikt?

De grootte van de trouwlocatie is bepalend voor het aantal gasten dat jullie kunnen uitnodigen. Voor de receptie heb je zo´n 2 tot 3 vierkante meter per persoon nodig. Tijdens het trouwfeest kun je rekenen op 1 benodigde vierkante meter per gast op de locatie. Waarschijnlijk geven de eigenaren zelf ook een maximaal aantal gasten aan in verband met de veiligheid. Zitten jullie hier ver onder? Dan kunnen jullie misschien beter overwegen een kleinere locatie te zoeken. Wanneer er te veel ruimte is, geeft dit namelijk een ongezellige sfeer.

Zijn jullie net begonnen met het plannen van een bruiloft? Lees dan zeker even het blog: Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!

2. Zijn jullie de enigen op deze datum, of worden er ook andere feestjes gegeven?

Wanneer jullie voor een bepaalde trouwlocatie kiezen, wil dat niet zeggen dat alle ruimte altijd exclusief voor jullie is. Soms worden op dezelfde locatie meerdere bruiloften of feestjes georganiseerd. Informeer hier dus even naar als jullie het belangrijk vinden om de enigen op de trouwlocatie te zijn.

3. Wat zijn de totale kosten voor de hele bruiloft?

Voor jullie budget is het fijn om al snel precies te weten wat jullie trouwlocatie gaat kosten. Het is daarom slim om een offerte te vragen waarin ook alle extra kosten zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan verborgen kosten zoals het aansnijden van de bruidstaart en schoonmaakkosten.

4. Zijn jullie vrij in het kiezen van leveranciers?

Wat natuurlijk ook meespeelt in de kosten is de keuze voor leveranciers. Soms zit je vast aan de mogelijkheden die de trouwlocatie biedt. Je moet dan bijvoorbeeld verplicht de bruidstaart of de catering door de locatie laten regelen. Andere trouwlocaties gaan hier flexibeler mee om. Willen jullie graag zelf kiezen met welke leveranciers jullie samenwerken? Maak hier dan duidelijke afspraken over met de trouwlocatie.

5. Is de locatie een officiële trouwlocatie?

Jullie kunnen een zelfstandige BABS inhuren die jullie op vrijwel iedere plek kan trouwen, maar om het huwelijk rechtsgeldig te verklaren, is het belangrijk dat jullie gebruikmaken van een officiële trouwlocatie. Check dus even of dit het geval is. Trouwen in het bos is bijvoorbeeld een gaaf idee, maar het is soms wel wat lastiger om dit rechtsgeldig te maken.

6. Hoe goed is de locatie bereikbaar?

Om jullie bruiloft ook voor de gasten zo leuk mogelijk te maken, is het belangrijk dat jullie trouwlocatie goed bereikbaar is. Check vooraf even hoeveel parkeerplekken er zijn en of de gasten de bruiloft locatie ook met het openbaar vervoer kunnen bereiken. Moeten er grote spullen geleverd worden door leveranciers, bijvoorbeeld voor de band? Dan zul je ook moeten kijken of de trouwlocatie bereikbaar is voor busjes of aanhangwagens.

7. Kunnen jullie eventueel ook buiten trouwen?

Wanneer jullie in de zomer trouwen, is het natuurlijk heerlijk wanneer dit buiten kan. In Nederland weet je het echter nooit met het weer, dus zul je altijd meerdere mogelijkheden moeten hebben. Als jullie graag buiten willen trouwen, kun je dit vooraf met de trouwlocatie overleggen. Vraag dan ook meteen even wat er gebeurt wanneer jullie ceremonie onverhoopt toch binnen plaats moet vinden.

8. Zijn er mooie plekken in de buurt die geschikt zijn voor jullie fotoshoot?

Waarschijnlijk willen jullie er wel even tussenuit om een mooie fotoshoot te laten maken door de fotograaf. Het is leuk om hier een andere omgeving voor te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een mooi natuurgebied of juist een industriële locatie. De trouwlocatie heeft vast tips voor mooie plekken in de buurt die geschikt zijn voor een fotoshoot.

9. Welke ruimtes mogen jullie gebruiken?

De meeste locaties waar je kunt trouwen, beschikken over meerdere ruimtes. Dat je afspraken maakt over de zalen die jullie gebruiken voor de ceremonie, de receptie, het diner en het trouwfeest is logisch, maar hebben jullie ook al nagedacht over andere ruimtes? Is er bijvoorbeeld een plek waar jullie je even kunnen terugtrekken of omkleden? En kan jullie fotograaf of band ergens rustig zitten om wat te eten? Bespreek dit vast voor jullie definitief voor de trouwlocatie kiezen.

10. Mogen jullie gebruikmaken van apparatuur?

Het kan zijn dat jullie gebruik willen maken van bepaalde apparatuur, zoals bijvoorbeeld een microfoon of een beamer. Check in dat geval even of deze apparatuur aanwezig is op jullie trouwlocatie en of hier extra kosten aan zitten verbonden.

Bruidspaar voor een groot kasteel

Fotograaf: Karina & Maks

11. Zijn er overnachtingsmogelijkheden?

Sommige trouwlocaties hebben ook overnachtingsmogelijkheden. Zo kan het zijn dat er een bruidssuite aanwezig is of dat de gasten een kamer kunnen reserveren om na het feest te blijven slapen. Wanneer jullie dit belangrijk vinden, is het slim om de kamers vast te bekijken wanneer jullie de trouwlocatie kiezen.

12. Tot hoe laat mag het trouwfeest op deze locatie doorgaan?

Feesten jullie graag tot in de late uurtjes? Vaak hanteert een locatie een vaste eindtijd voor het trouwfeest. Informeer dus even naar deze eindtijd en vraag ook wat de consequenties zijn wanneer het feest toch iets uitloopt.

13. Mogen jullie de ruimtes al eerder versieren?

DIY decoratie is hartstikke leuk, maar het kost ook wat tijd om de trouwlocatie te versieren. Het is natuurlijk handig om dit al een dag tevoren te kunnen doen. Is dit niet mogelijk? Vraag dan of jouw ceremoniemeester ´s ochtends vroeg vast mag versieren.

Decoratie huwelijksdiner

Fotograaf: Imaj Gallery via Bride Story

14. Kunnen jullie de volgende dag nog spullen ophalen?

Ook zul je moeten weten of het mogelijk is om de dag na de bruiloft nog op de trouwlocatie te komen om wat spullen op te halen. Anders zul je alle decoratie op de dag zelf ook weer moeten meenemen. Wanneer de trouwlocatie de volgende dag geen andere gasten heeft, kun je misschien ook (een deel van) de cadeaus even laten staan.

15. Wanneer moet de rekening worden betaald?

Tot slot is het fijn om duidelijkheid te hebben over de betaling wanneer jullie en trouwlocatie kiezen. Hoe groot is bijvoorbeeld de aanbetaling die jullie moeten doen? En wanneer ontvangen jullie de definitieve rekening?

Jullie bruiloft of trouwfeest locatie gevonden?

Hebben jullie alle informatie weten te verzamelen over de bruiloft locatie van jullie dromen? Dan kunnen de voorbereidingen pas echt beginnen! Als het mogelijk is, is het fijn om alvast samen met jullie ceremoniemeester een bezoek aan de locatie te brengen. Zo is hij of zij ook overal goed van op de hoogte en kunnen jullie samen alle belangrijke dingen voor de bruiloft doornemen. Vergeet daarnaast niet om alle afspraken met de trouwlocatie duidelijk op papier te hebben. Op deze manier kunnen hier later geen misverstanden over ontstaan!