Trouwen in Italië

Fotograaf: Henry Tieu

Alles wat je moet weten over trouwen in Italië

Trouwen in Italië is een droom voor veel bruidsparen. Dit fantastische land vol zon, heerlijk eten en prachtige landschappen vormt het perfecte decor voor een sprookjesbruiloft. Zie jij jezelf al staan in een jaloersmakend mooie trouwjurk tussen de Italiaanse heuvels met een wijntje in je hand? Met deze tips en informatie maak je jullie Italiaanse bruiloft droom werkelijkheid! 

Trouwen in het buitenland is ontzettend bijzonder. De omgeving en het feit dat jullie er samen met een selecte groep vrienden en familieleden tussenuit zijn geknepen voor deze speciale dag, maakt de bruiloft écht uniek. Natuurlijk zijn er mooie landen genoeg waar jullie elkaar het jawoord kunnen geven, maar Italië is misschien wel een van de meest populaire bestemmingen.

Trouwen in Italië

Italië is een prachtig land om elkaar het jawoord te geven. Trouwen in Italië kan op verschillende plekken. Toscane is natuurlijk een adembenemend mooie regio, maar ook in de Dolomieten of op Sicilië zit je goed. Als jullie trouwen in Italië is het natuurlijk heerlijk om er meteen een kleine vakantie aan te plakken samen met jullie gasten. Huur een groot landhuis en zorg dat iedereen al een paar dagen voor de bruiloft arriveert en na de bruiloft nog even kan blijven. Zo hebben jullie alle tijd om optimaal te genieten!

Trouwen in de bergen van Italië

Fotograaf: Maryla Fossen

Is het rechtsgeldig als jullie trouwen in Italië?

Dat trouwen in Italië onbeschrijflijk mooi is, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Wel kan het wat ingewikkelder zijn om te trouwen in het buitenland. Wist je dat je niet zomaar overal kan trouwen? Om jullie huwelijk rechtsgeldig te maken, moeten het aan bepaalde eisen voldoen. In Nederland zal je hier rekening mee moeten houden, maar rechtsgeldig trouwen in Italië is nog een stukje ingewikkelder. Je kunt kiezen uit twee verschillende opties.

Optie 1: Trouwen volgens de Italiaanse wet

Als jullie elkaar officieel het jawoord willen geven in Italië zullen jullie moeten trouwen volgens de Italiaanse wet. Het is sowieso slim om de hulp in te schakelen van iemand die in Italië woont en jullie bij dit proces kan begeleiden. Wanneer jullie in Italië trouwen, kunnen jullie dat net als in Nederland in gemeenschap van goederen doen of op huwelijkse voorwaarden. Kiezen jullie voor deze laatste optie? Dan zullen jullie de voorwaarden in Nederland door een notaris moeten laten opstellen. Vervolgens nemen jullie het document mee naar Italië.

De regels in Italië zijn net even anders dan in Nederland. Als Nederlander hoef je niet in ondertrouw te gaan als je in Italië wilt trouwen. Ben je als vrouw eerder getrouwd geweest? Dan moet je volgens de Italiaanse wet minimaal 300 dagen officieel gescheiden zijn voordat je opnieuw in het huwelijk treedt.

Bruid en bruidegom trouwen in Italië

Fotograaf: Henry Tieu

Hoe regel je een officiële Italiaanse bruiloft?

Je weet nu wat de regels zijn om officieel voor de Italiaanse wet te trouwen, maar hoe gaat dit in de praktijk? Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende documenten paraat hebt in het Nederlands én Italiaans:

  • Internationaal geboortebewijs
  • Internationaal uittreksel van het gemeenteregister, hier moeten je woonplaats en je burgerlijke stand op vermeld staan
  • Een verklaring dat je ongehuwd bent of (als vrouw) langer dan 300 dagen geleden gescheiden bent

Als alle documenten in orde zijn, mogen jullie officieel trouwen. Dit gebeurt wel in het Italiaans, dus als jullie getuigen Nederlands zijn en geen Italiaans spreken, is het belangrijk om een tolk in te huren. Vervolgens nemen jullie de huwelijksakte mee naar Nederland en laat je die registreren bij jullie eigen gemeente. Zo zijn jullie ook in Nederland officieel getrouwd!

Optie 2: In Nederland trouwen voor de wet, ceremonie in Italië

Lijkt het jullie wat te ingewikkeld om officieel in Italië te trouwen? Dan is het ook mogelijk om alleen een ceremonieel huwelijk plaats te laten vinden en in Nederland officieel voor de wet te trouwen. Dit kunnen jullie dan bijvoorbeeld op één van de gratis momenten doen die jullie gemeente aanbiedt. Het nadeel hiervan is dat jullie ceremonie misschien iets minder echt aanvoelt, al hebben veel bruidsparen daar weinig problemen mee. Een groot voordeel is dat jullie je niet aan de Italiaanse regels hoeven te houden en dus precies zo kunnen trouwen als jullie zelf willen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld zonder problemen een Nederlandse BABS inhuren.

Hoe verloopt een Italiaanse bruiloft?

Een Italiaanse bruiloft lijkt heel erg op een Nederlandse bruiloft. Ook de Italianen slapen in de nacht voor de bruiloft apart en zien elkaar voor het eerst op de trouwlocatie vlak voor de ceremonie. Trouwen jullie in de zomer? Dan kunnen de temperaturen flink oplopen in Italië! In dat geval is het slim om de ceremonie wat later op de dag te plannen, zodat de zon niet meer zo fel is. De mooiste trouwfoto’s maak je overigens ook tijdens golden hour, het uur voor zonsondergang.

Italiaanse bruidstaart

Het aansnijden van de bruidstaart is in Italië heel belangrijk. Dit gebeurt echter niet aan het begin, maar aan het einde van de bruiloft. Dit is een leuke manier om jullie bijzondere dag samen met de gasten af te sluiten.

Italiaanse bruiloft tradities

Italië kent ook heel wat bijzondere bruiloft tradities. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Trouwen op vrijdag brengt ongeluk, terwijl trouwen op zondag juist geluk zou moeten brengen volgens de Italianen.
  • Als bruid draag je geen gouden sieraden tijdens de bruiloft, dit zou namelijk ongeluk brengen.
  • De meest romantische Italiaanse bruiloft traditie is waarschijnlijk wel La Serenata. In de nacht voor de bruiloft brengt de bruidegom een serenade onder het raam van zijn bruid.
  • Een andere traditie die te maken heeft met de nacht voor de bruiloft is dat je tijdens deze nacht iets groens draagt, dit zou geluk en rijkdom opleveren.
  • In Italië is het gebruikelijk om de gasten 5 of 7 bruidssuikers mee te geven als bedankje na afloop van de bruiloft.

Wat kost een bruiloft in Italië?

Trouwen in het buitenland is over het algemeen duurder dan wanneer jullie elkaar in Nederland het jawoord geven. Wat de kosten precies zijn als jullie in Italië trouwen, hangt volledig af van jullie wensen en de keuzes die jullie maken. Een trouwlocatie waar jullie met alle gasten kunnen overnachten, zal in Italië goedkoper zijn dan in Nederland. Ook voor het eten en drinken ben je waarschijnlijk minder geld kwijt. Decoratie is dan weer een stuk duurder in Italië. Zo moeten de bloemen bijvoorbeeld uit het buitenland komen, wat een hoop geld kost.

Ook de reiskosten naar Italië kunnen alles bij elkaar flink oplopen. Jullie zouden de gasten kunnen vragen om hun eigen reis te betalen, maar houd wel rekening met gasten die krap bij kas zitten en dit misschien niet kunnen betalen. Als jullie de huwelijksreis aan de bruiloft zelf koppelen, kan dit wel weer geld besparen. Jullie zijn immers al in Italië en hoeven geen extra kosten meer te maken door naar een ander land te vliegen. Hebben jullie een beperkt budget, maar willen jullie toch graag trouwen in het buitenland? Dan is een intieme elopement een goede oplossing!

Bron:
Nederland Wereldwijd