Fotograaf: Anouk Wubs

Handige tips & leuke ideeën voor jou als bruiloft gast

Het trouwseizoen is weer in volle gang en de kans is dus groot dat je de komende maanden minstens één bruiloft zal bijwonen. Leuk natuurlijk, zo´n feestje, maar ook best een beetje ingewikkeld. Want hoe werkt het ook alweer precies als gast op een bruiloft? Wij hebben de regels, wat handige tips en leuke ideeën voor je op een rijtje gezet!

Natuurlijk is het leuk als vrienden of familieleden gaan trouwen, maar zo´n dag is ook altijd een grote organisatie. Het is heel wat anders dan een gewoon feestje en ook als gast op een bruiloft moet je daarom goed voorbereid zijn.

Wat staat er op de bruiloft uitnodiging?

Een bruiloft begint met een uitnodiging waarop alle belangrijke informatie staat. Op deze uitnodiging kun je lezen of je voor de hele dag bent uitgenodigd of alleen voor de receptie of het trouwfeest. Voor het bruidspaar is het heel belangrijk om te weten wie er allemaal komen, zodat ze de juiste aantallen aan de leveranciers door kunnen geven. Reageer daarom altijd met de RSVP of stuur het bruidspaar / de ceremoniemeester zelf een berichtje. Op de uitnodiging kun je precies zien wie er allemaal is uitgenodigd. Staat alleen jouw naam op de kaart? Dan is het dus niet de bedoeling dat je je partner of kinderen meeneemt naar de bruiloft. Respecteer hierbij altijd de beslissing van het bruidspaar en probeer ze niet over te halen alsnog extra gasten uit te nodigen. Een gastenlijst opstellen is lastig genoeg!

Kledingregels als gast op een bruiloft

Een bruiloft is een bijzondere gelegenheid en het is daarom leuk om je hiervoor goed te kleden. Vaak staat er een dresscode op de uitnodiging. Probeer je als gast op de bruiloft altijd zo goed mogelijk aan deze dresscode te houden. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het opvolgen van de dresscode? Dan kun je gebruik maken van onderstaande blogs:

Staat er geen dresscode op de uitnodiging? Probeer dan zelf in te schatten wat gepaste kleding is. Met een cocktailjurkje of een net pak zit je bijna altijd goed.

Cadeau voor het bruidspaar

Om het bruidspaar te feliciteren, neem je een cadeau voor ze mee. Soms geeft het bruidspaar zelf al aan wat ze graag zouden willen hebben, bijvoorbeeld door middel van een cadeaulijst. Weet je niet wat je cadeau moet geven? Met een envelopje zit je altijd goed. Omdat het soms lastig is om in te schatten, lees je hier hoeveel geld je kunt geven. Dit geld kun je overigens ook op heel wat leuke manieren verpakken. In plaats van geld kun je ook voor een ander cadeau gaan. Wij hebben 22 Huwelijkscadeaus voor ieder budget voor je verzameld!

Cadeau voor het bruidspaar

Fotocredits: Burkatron

Nog wat tips en ideeën voor de bruiloft gast

  • Waarschijnlijk huurt het bruidspaar een trouwfotograaf in, maar het kan zijn dat de gasten zelf ook foto´s mogen maken. Let er in dat geval op dat je nooit foto´s van het bruidspaar op social media deelt voor zij dit zelf hebben gedaan.
  • Als je op de receptie of het trouwfeest komt, ga je direct naar het bruidspaar toe om ze te feliciteren. Vergeet hierbij niet om ook even bij de ouders van de bruid en bruidegom langs te gaan.
  • Wil je graag een speech geven of iets anders voor het bruidspaar doen? Overleg dit dan met de ceremoniemeester. Je kunt ook op een andere manier voor een leuke verrassing zorgen, bijvoorbeeld met de tips in dit blog: Bruidspaar verrassen: Dit zijn de 14 leukste ideeën