Checklist bruiloft: 25 onmisbare punten op de planning

Bij het plannen van een bruiloft moet er soms zoveel gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om te zorgen dat je alle voorbereidingen op het juiste moment treft, kun je daarom maar beter een lijstje maken. Wij hebben vast een handige checklist voor jullie bruiloft samengesteld. Zo weet je zeker dat jullie niets over het hoofd zien! 

Heb jij enig idee wat er allemaal voor jullie bruiloft geregeld moet worden? Natuurlijk moet je een trouwlocatie uitkiezen en een trouwdatum bepalen, maar je zult ook een trouwjurk uit moeten zoeken, je kapster en visagiste moeten regelen, jullie moeten een melding van het voorgenomen huwelijk doen (in ondertrouw gaan) en het is handig als er een draaiboek wordt gemaakt. Dit is slecht een klein gedeelte van de hele lijst met dingen die gedaan moeten worden voor een bruiloft.

Wat er allemaal voor de bruiloft moet gebeuren, is natuurlijk voor ieder bruidspaar verschillend. Als je in het buitenland gaat trouwen, zul je immers andere dingen moeten regelen dan wanneer je gewoon in Nederland trouwt. Er is echter een aantal dingen dat bij bijna elke bruiloft wel gedaan moet worden. Wij hebben ze voor je verzameld in een overzichtelijke infographic (helemaal onderaan de pagina) zodat jij een duidelijke bruiloft checklist hebt die je zelf aan kunt vullen met de onderdelen van jullie bruiloft.

Lees ook: Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!

Checklist trouwen meteen na de verloving

Het plannen van jullie bruiloft begint eigenlijk meteen na de verloving al. Natuurlijk kunnen jullie eerst rustig genieten van het idee dat jullie gaan trouwen en misschien vinden jullie het ook leuk om verlovingsfoto´s te laten maken. Daarna is het belangrijk dat jullie de volgende dingen doen:

 • Budget bepalen: Zodra jullie het budget voor jullie bruiloft hebben bepaald, wordt er veel meer duidelijk. Op basis hiervan kunnen jullie namelijk belangrijke keuzes gaan maken. Wordt het een budget bruiloft of gaan jullie juist voor een uitgebreide trouwdag met alles er op en er aan?
 • Gastenlijst opstellen: Vervolgens is het slim om te bedenken welke gasten jullie allemaal willen uitnodigen op de bruiloft. Hoe groter de gastenlijst, hoe hoger de kosten zullen worden. Als jullie budget krap is, zullen jullie de gastenlijst hier dan ook op aan moeten passen.
 • Datum en trouwlocatie vastleggen: De meeste bruidsparen beginnen ongeveer een jaar voordat ze gaan trouwen met de voorbereidingen. Het kan slim zijn om jullie trouwlocatie dan meteen vast te leggen, zodat je zeker weet dat er plek is. Zeker in het hoogseizoen zitten bepaalde locaties snel vol.

Checklist 4 tot 6 maanden voor de bruiloft

Natuurlijk is het fijn als jullie de belangrijkste dingen al een aantal maanden voor de bruiloft hebben vastgelegd. In de zomermaanden moet je overal op tijd bij zijn. Wacht daarom niet te lang met het plannen van de volgende onderdelen van jullie bruiloft:

 • Fotograaf boeken: Een goede trouwfotograaf is een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Hij of zij zorgt immers voor het vastleggen van een van de meest bijzondere dagen uit jullie leven. Verdiep je dus op tijd in verschillende fotografen en lees hier even waarom een goede trouwfotograaf zeker de investering waard is!
 • Visagist / kapster kiezen: Natuurlijk wil je er prachtig uitzien op jullie trouwdag. Vergeet daarom ook niet om een goede visagist en kapster te boeken die jouw haar en bruidsmake-up kunnen verzorgen.
 • BABS zoeken: Een BABS (je leest hier wat een BABS precies is) verzorgt het meest bijzondere moment op jullie bruiloft: de ceremonie. Denk er daarom over na of jullie getrouwd willen worden door een ambtenaar van de gemeente, of toch liever kiezen voor een zelfstandige BABS die jullie zelf inhuren.
 • Trouwringen kopen: De meeste bruidsparen wisselen trouwringen uit tijdens de ceremonie. Deze bijzondere ring draag als het goed is de rest van je leven, dus is het belangrijk even de tijd te nemen voor het uitkiezen hiervan.
 • In ondertrouw gaan: Vroeger moest je een officiële afspraak bij de gemeente maken om in ondertrouw te gaan, tegenwoordig kan dit gewoon thuis vanaf de bank. Met een paar klikken op internet heb je namelijk zo een elektronische bevestiging van de huwelijksakte binnen. Dit moet alleen wel nog steeds maximaal twee weken voor de bruiloft gebeuren. Je kunt het dus maar beter op tijd geregeld hebben!
 • Bruidstaart bestellen: Wist je dat je zelfs voor de bruidstaart heel wat keuzes moet maken? Je leest er alles over in het blog Bruidstaart bestellen? Dit moet je allemaal weten! 
 • Muziek regelen: Komt er een band of een DJ op jullie bruiloft? Of misschien wel allebei? De muziek is erg belangrijk voor de sfeer en dus is het slim om je hier op tijd in de verdiepen.
 • Eten uitkiezen: Ook de catering is een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Je wilt tenslotte niet dat de gasten honger krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende eten en drinken aanwezig is.
 • Trouwjurken passen: Misschien is dit wel het meest bijzondere moment uit de voorbereidingen: de zoektocht naar de perfecte trouwjurk. Neem je moeder en vriendinnen mee en maak er een gezellig dagje uit van! En lees deze 5 dingen even door die iedere bruid zou moeten weten voor ze trouwjurken gaat passen.
 • Save the date versturen: Zeker weten dat iedereen jullie trouwdatum vrijhoudt? Vergeet dan geen save the date te versturen!
 • Huwelijksreis boeken: Willen jullie vlak na de bruiloft op huwelijksreis? Dan is het slim om hier al een aantal maanden tevoren naar te kijken. Zo kunnen jullie de beste deals vinden voor jullie droomvakantie.
 • Getuigen vragen: De getuigen vervullen een enorm belangrijke rol tijdens jullie bruiloft. Vergeet ze dus niet op tijd voor deze eervolle taak te vragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op één van deze 9 originele manieren.

Checklist 2 tot 3 maanden voor de bruiloft

De bruiloft komt inmiddels steeds dichterbij. Als het goed is zijn de grote lijnen inmiddels bepaald. Dan is het nu tijd om de volgende punten van jullie bruiloft checklist af te strepen:

 • Bloemen regelen: Bloemen zijn prachtig als decoratie en je hebt ze natuurlijk nodig voor je bruidsboeket. Maak daarom een afspraak met de bloemist om jullie wensen te bespreken.
 • Trouwkaarten versturen: Zes tot acht weken voor de bruiloft gaan de officiële trouwkaarten de deur uit. Het is de taak van de ceremoniemeester om ze op de post te doen.
 • Vrijgezellenfeest: Waarschijnlijk vindt in deze periode ook het vrijgezellenfeest plaats. Natuurlijk hoef je dit niet zelf te organiseren, maar het is wel fijn als niet alle weekenden volgepland zijn met voorbereidingen voor de bruiloft.

Checklist 1 maand voor de bruiloft

Een maand voor de bruiloft zijn de grote voorbereidingen al getroffen. Denk alleen nog even aan dingen zoals:

 • Proefmake-up en bruidskapsel: Het is slim om vooraf een proefsessie met de kapster en visagist te boeken zodat je zeker weet dat alles naar wens is.
 • Tafelschikking maken: Hebben jullie een traditioneel diner op jullie bruiloft? Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de tafelschikking. Waarschijnlijk zullen mensen een aantal uur op een bepaalde plek zitten en dan is het wel zo fijn als ze het goed met hun buren kunnen vinden.
 • Draaiboek samenstellen: Zorg ook voor een duidelijk draaiboek waar alle onderdelen van de bruiloft in beschreven staan. Dit is niet alleen handig voor jullie zelf, maar ook voor de ceremoniemeester en leveranciers. Je vindt hier handige tips, ideeën en voorbeelden.

Checklist 1 week voor de bruiloft

In de laatste week voor de bruiloft zal de spanning oplopen. Gelukkig hoeft er weinig meer te gebeuren. Alleen de volgende dingen nog:

 • Koffers pakken: Gaan jullie meteen na de bruiloft op huwelijksreis? Zet de koffers dan vast klaar!
 • Alles checken: Zorg voor een laatste check waarbij je alles nog een keer langsloopt. Dit neemt een stukje spanning weg.
 • Nagels (laten) doen: Op de bruiloft zelf is het al druk genoeg, laat je nagels daarom één of twee dagen van tevoren vast doen. Wanneer je voor gellak kiest, is de kans klein dat je lak zal beschadigen.

Checklist bruiloft als infographic

Wil je bij kunnen houden hoe ver jullie zijn met de voorbereidingen voor jullie bruiloft? Dan is het slim om gebruik te maken van een bruiloft checklist. Wij hebben alle 25 punten opgenomen in onderstaande lijst:

Checklist bruiloft

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *