5 Voordelen van een kleine bruiloft

Veel bruidsparen zijn wekenlang bezig met de gastenlijst. De eerste lijst die ze opstellen bestaat voornamelijk uit familie en de beste vrienden, maar hoe langer ze bezig zijn, hoe groter de lijst wordt. Uiteindelijk worden veel te veel gasten uitgenodigd en dit maakt het eigenlijk allemaal minder leuk. Waarom zou je niet gewoon kiezen voor een kleine bruiloft?

Weten jullie al hoeveel mensen er op jullie bruiloft komen? Het ene bruidspaar heeft een enorme gastenlijst, terwijl andere stellen juist liever voor een beperkt aantal gasten kiezen. Een kleine bruiloft heeft dan ook heel wat voordelen. Wij hebben er 5 voor je op een rijtje gezet!

#1. Weinig gasten betekent goedkoop trouwen

Een bruiloft kan flink wat geld kosten, dat zullen jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben. Gelukkig zijn er ook manieren om geld te besparen en zelfs voor een echte budget bruiloft te gaan. De gasten zijn een grote kostenpost. Tenslotte moet je voor iedere gast extra geld betalen. Deze kosten zitten bijvoorbeeld in hapjes en drankjes, maar ook in kleine uitgaven zoals de trouwkaarten en een bedankjes na afloop van de bruiloft. Hoe minder gasten jullie uitnodigen, hoe goedkoper de bruiloft dus wordt.

Kleine bruiloft aan het water

Fotograaf: Dylan Howell via Mae & Co

#2. Klein trouwen, wordt een intiem moment

Een bruiloft is een heel bijzonder moment. Deze hele dag staat in het teken van de liefde die jullie voor elkaar voelen. Natuurlijk is het leuk als hier veel mensen bij aanwezig kunnen zijn. Aan de andere kant kan het ook juist heel fijn zijn om dit speciale moment alleen te delen met de mensen die het dichtst bij jullie staan. Een intieme bruiloft maakt het gevoel extra bijzonder.

#3. Minder mensen, minder stress

Je zult niet de eerste bruid zijn die behoorlijk gestrest raakt van het plannen van een bruiloft. Een kleine bruiloft is over het algemeen minder lastig te plannen, omdat er ook veel minder mensen zijn waarmee jullie rekening moeten houden. Dit betekent dat jullie meer kunnen genieten van de voorbereidingen en alles wat rustiger aan kunnen doen. Heerlijk toch?

Bruidspaar in de regen

Fotograaf: Henry Tieu Photography

#4. Geen onderscheid tussen de gasten

Op grote bruiloften is er vaak een onderscheid tussen de verschillende gasten. Zo zijn er gasten die er de hele dag bij mogen zijn, gasten die uitgenodigd zijn voor het avondgedeelte en gasten die alleen op de receptie mogen komen. Deze verdeling is logisch, maar niet altijd even handig. Het kan een hele organisatie zijn om alle gasten duidelijk te maken voor welke onderdelen ze wél of juist niet zijn uitgenodigd. Daarnaast is het natuurlijk veel leuker wanneer iedereen er de hele dag bij kan zijn. Wanneer jullie een kleine bruiloft organiseren, is dit mogelijk. Doordat er een beperkt aantal gasten wordt uitgenodigd, hoef je de bruiloft niet in verschillende onderdelen op te delen.

#5. Jullie hebben alle tijd om iedereen te spreken

Tot slot is het een groot voordeel dat jullie alle tijd hebben om iedereen op jullie bruiloft uitgebreid te spreken. Hierdoor voorkom je dat gasten urenlang in de felicitatierij moeten staan en is er vooral veel tijd voor gezelligheid. Jaren later zullen jullie nog precies weten wie er allemaal op jullie bruiloft aanwezig waren. De bruiloft klein houden zorgt voor een fijne, intieme sfeer.

Bruiloft klein houden, wie nodig je uit?

Zijn jullie overtuigd en willen jullie ook graag een intieme bruiloft organiseren? Dan is het belangrijk om goed na te denken over jullie gastenlijst. De bruiloft klein houden kan nog best lastig zijn. Natuurlijk wil je niemand kwetsen, maar je kunt nou eenmaal niet iedereen uitnodigen voor jullie huwelijksdag. Kies er daarom voor om alleen de mensen uit te nodigen die het aller belangrijkst zijn. Familie en echt goede vrienden dus.

Is het dan niet onbeschoft om buren, collega’s en vage kennissen niet uit te nodigen? Nee, natuurlijk niet! Zeker wanneer je er bij vertelt dat jullie voor een kleine bruiloft kiezen, begrijpen veel mensen wel dat ze niet uitgenodigd worden. Heb je moeite om te beslissen of je iemand wel of niet moet uitnodigen? Dan kun je gebruik maken van deze handige tool om de gastenlijst te beperken.

Kinderen wel of niet uitnodigen?

Dan is natuurlijk nog de vraag of jullie kinderen willen uitnodigen op de bruiloft of niet. Kinderen kunnen een ontzettend leuke toevoeging zijn, maar dan moeten jullie er wel van houden. Hebben jullie niets met kinderen en zijn jullie bang dat ze de ceremonie of juist het feest verpesten? Het is helemaal niet gek om geen kinderen op jullie grote dag uit te nodigen. Het is namelijk jullie dag, dus gaat het er om wat jullie willen, hoe egoïstisch dat ook kan klinken. Bovendien kan het voor de ouders ook wel eens lekker zijn om een dagje niet constant op te hoeven letten. Houd er wel rekening mee dat het voor sommige gasten lastig kan zijn om oppas te regelen. Wanneer jullie kiezen voor een kinderloze trouwdag kan dat betekenen dat bepaalde gasten niet naar jullie bruiloft kunnen komen.

Ideeën voor klein trouwen

Als jullie intiem willen trouwen, zal jullie bruiloft er waarschijnlijk heel anders uit komen te zien dan wanneer jullie voor een groot huwelijksfeest kiezen met een enorme gastenlijst. Dit betekent echter wel dat er ook andere dingen mogelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kleine bruiloft ideeën?

  • Heb je wel eens van een elopement gehoord? Hierbij knijpen jullie er stiekem samen tussenuit om elkaar het jawoord te geven. Gewoon met z´n tweetjes zonder de bemoeienissen van vrienden en familie. Ultiem romantisch natuurlijk, vooral omdat een elopement vaak in het buitenland plaatsvindt. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een ceremonie op een waanzinnige locatie midden in de natuur regelen.
  • Over het buitenland gesproken, jullie kunnen er ook voor kiezen om een aantal gasten mee te nemen en te trouwen in het buitenland. Met een beperkte gastenlijst is dit financieel opeens een stuk beter haalbaar.
  • Het kan ook leuk zijn om gewoon in Nederland een compleet trouwweekend te plannen. Op deze manier kunnen jullie extra lang van jullie bruiloft genieten samen met de belangrijkste mensen uit jullie leven.
  • Houden jullie het liever wat meer beperkt? Ga dan voor een uitgebreid diner met alle bruiloft gasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *