Lijkt het je niet heerlijk, samen met je geliefde op het vliegtuig stappen om elkaar het jawoord te geven op een prachtig zandstrand of in een bijzonder natuurgebied? Trouwen in het buitenland is natuurlijk een fantastische ervaring, maar je moet van te voren wel goed uitzoeken wat de regels zijn van het land waar jullie het huwelijk willen laten voltrekken.

In ieder land zijn de regels voor het trouwen weer anders. Het is daarom sowieso belangrijk om te kijken welke wetgeving van toepassing is in het land waar jullie elkaar graag het jawoord zouden willen geven. Wanneer jullie willen trouwen in het buitenland zul je sowieso even naar de volgende stappen moeten kijken.

Regels in het buitenland

In heel veel landen is een Nederlandse ambassade gevestigd. Zij kunnen je ongetwijfeld vertellen welke regels er van toepassing zijn in het land waar jullie graag willen trouwen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat jullie bepaalde documenten nodig hebben zoals een uittreksel van het geboorteregister of een verklaring dat jullie allebei ongehuwd zijn. Je kunt deze formulieren aanvragen bij de gemeente waar je woonzaam bent. Je zult ze vervolgens af moeten geven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in het land waar jullie willen trouwen.

Huwelijk legaliseren

Nadat jullie getrouwd zijn, moet het huwelijks gelegaliseerd worden door de autoriteiten in het land waarin jullie getrouwd zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan hier hulp bij bieden. Vervolgens moet het huwelijk nog geregistreerd worden in Nederland. Dit moet gedaan worden bij de gemeente in jullie eigen woonplaats.

Weddingplanner inhuren

Vinden jullie het wel erg veel om zelf te regelen? Er zijn weddingplanners die een speciaal pakket aanbieden voor bruiloften in het buitenland. Zij weten over het algemeen veel af van de regelgeving en alles waar je op moet letten. Hierdoor kun je een hoop zorgen uit handen geven.

Nederlandse BABS

Wil je het huwelijk toch zelf regelen, maar dan zonder al te veel lastige regels? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om jullie huwelijk vast officieel in Nederland te registreren. Jullie kunnen op deze manier in Nederland voor de wet trouwen en daarna een romantische trouwceremonie in het buitenland plaats laten vinden. Eigenlijk is dit hetzelfde als bruidsparen die een kerkelijk huwelijk belangrijker vinden dan een huwelijk voor de wet. Zij maken hun huwelijk eerst officieel in het gemeentehuis, maar de ceremonie vindt plaats in de kerk.

Het is mogelijk om gratis te trouwen bij de gemeente. Iedere gemeente heeft minimaal één moment in de week waarop dit kan. Vervolgens kunnen jullie een Nederlandse BABS inhuren en met jullie mee laten vliegen naar het land waar jullie graag willen trouwen. Deze BABS kan jullie een ceremonie geven zoals jullie dat ook in Nederland zouden hebben, maar dan op een prachtige locatie. Het is weliswaar een symbolisch huwelijk, de huwelijksakte zouden jullie ook symbolisch kunnen ondertekenen, maar het zal voelen als het echte moment waarop jullie trouwen.

Trouwen op het strand

Fotograaf: InTandem via Style Me Pretty

Waar moet je nog meer aan denken?

Naast deze regels zijn er nog meer dingen waar je goed over na moet denken voor je gaat trouwen in het buitenland. Hoe ga je bijvoorbeeld de volgende onderdelen regelen?

  • Trouwlocatie
  • Trouwfotograaf
  • Overnachting en reis voor de gasten
  • Kapsel en bruidsmake-up
  • Bloemen
  • Muziek
  • Decoratie

Deze dingen zouden ook geregeld kunnen worden door jullie weddingplanner. Hier kun je van te voren afspraken over maken om een passend pakket voor jullie samen te stellen.

One comment to “Regels voor trouwen in het buitenland”
  1. Wij willen ook trouwen in het buitenland, maar dat is in dit geval Nederland (een aanzoek moet trouwens eerst nog plaatsvinden ;) ). Zal ook een heel gedoe worden aangezien we beiden niet in NL wonen en het huwelijk ook geregistreerd moet worden in beide landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *