35 Handige tips voor jou als bruid

Als bruid neem je waarschijnlijk een groot deel van de voorbereidingen van de bruiloft op je. Harstikke leuk natuurlijk, maar ook best stressvol. Er zijn immers zo ontzettend veel dingen waar je aan moet denken! Daarom hebben wij 35 handige tips voor je op een rijtje gezet waarmee je zonder problemen een goede planning maakt en bovendien van alle momenten kunt genieten. 

De meeste bruidsparen beginnen maanden voor de bruiloft al met de eerste voorbereidingen. Niet zo gek, want er komt veel kijken bij het organiseren van een bruiloft. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Wij hebben 35 handige tips voor je op een rijtje gezet die je helpen met alle verschillende onderdelen van jullie bruiloft!

Tips voor jullie verloving

Zijn jullie net verloofd? Gefeliciteerd! Denk tijdens jullie verlovingsperiode aan de volgende dingen:

 • Plan een verlovingsshoot in: Het is leuk om later niet alleen mooie herinneringen aan de bruiloft zelf te hebben, maar ook aan de verlovingsperiode. Plan daarom samen een verlovingsshoot in om dit bijzondere moment vast te laten leggen. Op deze manier hebben jullie meteen een mooie foto om naar vrienden en familieleden op te sturen. Bovendien kun je zo vast wennen aan het werken met een professionele fotograaf, wel zo fijn!
 • Boek een manicure: Heb je een mooie verlovingsring gekregen? Dan zal je die waarschijnlijk vaak moeten laten zien. Het zou jammer zijn als het effect van die mooie ring een beetje verloren gaat door jouw afgekloven nagels of onverzorgde handen. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak voor een manicure zodat je handen er perfect uitzien!
 • Maak jullie verloving bekend: Waarschijnlijk wil je het liefst meteen van de daken schreeuwen dat jullie verloofd zijn, maar het is ook leuk om er even wat langer over na te denken hoe jullie dit nieuws de wereld in willen brengen. Lees bijvoorbeeld eerst dit blog met de leukste ideeën om jullie verloving bekend te maken.
 • Neem de tijd: Dat jullie nu verloofd zijn, wil niet zeggen dat jullie ook meteen moeten trouwen. Neem rustig de tijd voor alle voorbereidingen en kies pas een datum als jullie er helemaal klaar voor zijn.

Voorbereidingen voor de bruiloft

Als jullie eenmaal verloofd zijn, beginnen natuurlijk ook meteen de voorbereidingen voor de bruiloft. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als bruid?

 • Maak een website: Wil je jullie gasten op een handige manier van alle informatie kunnen voorzien en ze meteen een RSVP laten sturen? Dan is het handig om een bruiloft website aan te maken. Hier kunnen jullie ook een cadeaulijst op kwijt en na afloop van de bruiloft kunnen jullie de foto’s met de gasten delen. Super handig!
 • Regel een (professionele) ceremoniemeester: Als bruid kun je wel wat hulp gebruiken bij alle voorbereidingen. Een ceremoniemeester kan jullie hier goed bij ondersteunen. Natuurlijk is het gezellig om je beste vriend of vriendin als ceremoniemeester te vragen, maar het is wel een flinke klus waar niet iedereen geschikt voor is. Je kunt daarom ook overwegen om een professionele ceremoniemeester in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt en jij zo min mogelijk stress ervaart!
 • Maak een goede dagplanning: Wat ook helpt, is het maken van een goede dagplanning. Een duidelijk draaiboek met voldoende tijd voor alle onderdelen op de bruiloft geeft namelijk een hoop rust. Je leest hier hoe je een goed draaiboek kunt maken.
 • Plan tijd met je verloofde: De maanden voor de bruiloft zijn best druk en het is daarom belangrijk om voldoende tijd samen in te plannen. Ga zo nu en dan gezellig op date night of boekje een romantisch nachtje weg. Dit is een mooi moment om alle bruiloft plannen samen nog eens door te spreken of juist even niet over de bruiloft te praten.
 • Vermijd stress als bruid: Het is belangrijk om zo ontspannen mogelijk je bruiloft in te gaan. Probeer stress daarom te vermijden. Dit kun je doen door een checklist voor jezelf te maken en verder ook lekker te relaxen. Neem zo nu en dan een lekker bad of ga een dagje naar een spa.
 • Maak een Pinterest board: Op internet kom je heel wat leuke inspiratie tegen voor bruiloften. Door het samen te voegen op een Pinterest board krijg je al snel een idee van jullie droombruiloft. Kijk bijvoorbeeld eens bij ons Bruiloft Inspiratie profiel voor de leukste ideeën.
 • DIY’en doe je met hulp: Wil je aan de slag met een leuke DIY voor jullie bruiloft? Hartstikke leuk natuurlijk, maar schakel wel de hulp in van je vriendinnen. Niet alleen scheelt dit flink wat werk, ook wordt het hier natuurlijk veel gezelliger door!
Bruid met haar trouwjurk aan

Fotograaf: Olivia Markle

Jouw outfit als bruid

Eén van de leukste onderdelen van de voorbereidingen van de bruiloft is het uitzoeken van jouw outfit. Maar hoe vind je jouw droomjurk?

 • Doe vooraf onderzoek: Voordat je naar de bruidswinkel gaat, is het slim om vast wat onderzoek te doen. Ga op zoek naar voorbeelden van trouwjurken op internet om inspiratie op te doen. Zo weet je al een beetje wat je leuk vindt en kun je straks duidelijker aangeven waar je naar op zoek bent.
 • Neem niet te veel mensen mee: Het is natuurlijk heel gezellig om een grote groep vriendinnen mee te nemen bij het uitzoeken van jouw trouwjurk, maar hoe meer mensen, hoe lastiger het is. Iedereen heeft namelijk weer een andere mening en dat maakt jouw zoektocht er niet gemakkelijker op. Daarom is het vaak fijner om een klein groepje mensen mee te nemen als je naar de bruidswinkel gaat.
 • Denk vast na over je trouwschoenen: Naast de trouwjurk heb je natuurlijk ook bruidsschoenen nodig. Heb je al schoenen gekocht? Neem ze dan mee bij het passen van de trouwjurk zodat je weet hoe hij zal vallen met de schoenen aan. Als je nog geen schoenen hebt, is het wel fijn als je vast na kunt denken over de hoogte van de hak. Wil je schoenen met naaldhakken of ga je juist voor een platte trouwschoen? Dit heeft namelijk invloed op de lengte van jouw trouwjurk.
 • Koop eventueel een jasje voor over je jurk: Trouw je buiten het seizoen? Dan kan het wel eens koud zijn bij het maken van de trouwfoto’s. In dat geval is het slim om ook een jasje voor over je trouwjurk uit te zoeken die wat extra warmte biedt. Bovendien staat dit heel leuk op de trouwfoto’s!
 • Investeer in goede bruidslingerie: Als bruid kun je niet zonder goede lingerie. Deze lingerie biedt namelijk ondersteuning aan jouw trouwjurk. Vraag bij de bruidswinkel na wat de beste lingerie is om onder de jurk te dragen, zodat je zeker weet dat alles goed blijft zitten.
 • Regel een something blue: Ken je de traditie something old, something new, something borrowed, something blue? Volgens deze traditie zou het geluk brengen als de bruid iets ouds, iets nieuws, iets wat ze geleend heeft en iets in de kleur blauw draagt op haar trouwdag. Een mooie traditie om in ere te houden!

Make-up en haar

Als je de perfecte jurk hebt gevonden, wil je natuurlijk ook dat je haar en make-up goed zitten.

 • Zorg dat je een proefkapsel en proefmake-up krijgt: Om zeker te weten dat alles goed zit op de bruiloft is het verstandig om vooraf een proefafspraak te maken. Zo kun je vast zien of je tevreden bent over het resultaat en kun je eventuele wensen doorgeven.
 • Start voor de bruiloft al met verzorging: In de weken voor de bruiloft kun je al heel wat doen ter voorbereiding. Verzorg je huid en haar goed door bijvoorbeeld regelmatig crème te smeren en een voedend maskertje te gebruiken.
 • Huur een professional in: Heb je een vriendin die het leuk vindt om haren te doen of denk je dat je ook zelf wel je make-up kunt aanbrengen? Natuurlijk is dit altijd een optie als je geld moet besparen, maar uiteindelijk is het veel fijner om een professional in te huren voor je bruidskapsel en make-up. Je trouwt tenslotte maar één keer en dan wil je er écht iets bijzonders van maken.
 • Neem een bruidstas mee: Heb je al een bruidstasje klaargemaakt? In dit tasje zitten alle benodigdheden voor de trouwdag. Van een bus haarlak tot nagellak of een pepermuntje, alles kun je hierin vinden. Lees voor een complete lijst het blog De inhoud van jouw bruidstasje én handige tips
 • Laat ook je nagels doen voor de bruiloft: Naast je haar en make-up zijn ook je nagels van belang voor de bruiloft. Als je voor gellak kiest, kun je de lak al een paar dagen van tevoren aan laten brengen. Dit scheelt weer wat tijd op de bruiloft!

Dé dag zelf: jullie bruiloft

En is jullie trouwdag dan eindelijk aangebroken? Dan moeten er nog heel wat dingen gebeuren. Om optimaal van jullie bruiloft te genieten, kun je maar beter denken aan de volgende dingen:

 • Kies je kleding voor de ochtend van de bruiloft: Heb je al nagedacht over wat je op de ochtend van de bruiloft aantrekt? Je gaat als bruid immers niet ontbijten in je trouwjurk. Probeer strakke bandjes en randjes te vermijden, want die zouden nog wel eens in je huid kunnen blijven staan. In plaats daarvan kun je dit dragen ’s ochtends.
 • Zorg voor voldoende eten en drinken: Door alle hectiek zou je misschien bijna vergeten om voldoende te eten en drinken, maar dit is juist heel belangrijk. Je wilt voorkomen dat je hoofdpijn krijgt of flauw wordt, dus zorg altijd voor een flesje wat en wat te eten in de buurt.
 • Genieten van ieder moment: Verder is het belangrijk om van ieder moment te genieten, ook van alle voorbereidingen op de ochtend van jullie bruiloft. Probeer je bewust te zijn van kleine momenten en heb aandacht voor alle details. Deze dag wil je nooit meer vergeten!
 • Plan je toiletbezoekjes: Plassen als bruid? Dat is nog best een uitdaging! Lees daarom vooraf even hoe je naar het toilet kunt gaan in je trouwjurk.
 • Maak foto’s: Foto’s zijn ontzettend leuk als herinnering aan jullie trouwdag. Natuurlijk loopt er een fotograaf rond, maar daarnaast is het leuk om wat selfies te maken. Hoe meer herinneringen om te bewaren, hoe leuker!

Huwelijkscadeaus

Als bruid hoef jij natuurlijk geen huwelijkscadeau te regelen, maar het kan wel zijn dat je hier vragen over krijgt van je gasten. Daarom hebben we ook wat tips voor jullie cadeaulijst:

 • Vraag een stukje van de huwelijksreis cadeau: Willen jullie na de bruiloft op huwelijksreis, maar is daar eigenlijk weinig geld meer voor over? Dan is het leuk om een stukje van de huwelijksreis cadeau te vragen aan de gasten. Alle gasten kunnen een onderdeel van de huwelijksreis betalen, zoals een cocktail op het strand of een romantisch etentje op de plek van bestemming. Zo sparen jullie vanzelf een droomreis bij elkaar!
 • Zet uitjes op jullie cadeaulijst: Wil je toch graag een cadeaulijst opstellen voor jullie gasten? Dan is het leuk om uitjes cadeau te vragen. Dit kan bijvoorbeeld met een cadeaubon waarmee jullie een gezellig dagje of nachtje weg kunnen samen. Een leuk cadeau voor na de bruiloft!
 • Spaar voor een goed doel: Hoeven jullie eigenlijk geen cadeaus voor de bruiloft? Dan is het een idee om een goed doel te sponsoren. Vraag de gasten om een bijdrage te leveren voor een bepaald goed doel. Een mooie manier om jullie huwelijk te vieren!

Na afloop van jullie bruiloft

Is de bruiloft afgelopen en zijn jullie eindelijk officieel getrouwd? Ook dan staan er nog wat dingen te gebeuren:

 • Boek een huwelijksnacht in een hotel: Jullie kunnen natuurlijk gewoon thuis slapen na de bruiloft, maar de huwelijksnacht in een luxe hotelsuite doorbrengen, zorgt voor wat extra magie. Op deze manier kunnen jullie ook de volgende ochtend nog even genieten van alle luxe. Een fijne manier om voor het eerst als getrouwd stel wakker te worden!
 • Verkoop je trouwjurk: Weet je niet goed wat je na de bruiloft met je trouwjurk kunt doen? Verkoop hem dan! Hoe sneller je dit doet, hoe meer geld hij nog op kan leveren. Natuurlijk is het ook prima als je hem nog wat langer in huis wilt houden, maar zorg er dan in ieder geval voor dat hij gereinigd wordt.
 • Laat je bruidsboeket drogen: Heb je een mooi bruidsboeket uitgekozen als bruid? Dan is het leuk om hem te laten drogen als herinnering aan jullie bruiloft. Je kunt het bruidsboeket bijvoorbeeld in een mooie glazen stolp bewaren.
 • Verzamel alle herinneringen: En ook alle andere herinneringen aan de bruiloft wil je natuurlijk bewaren. Je kunt een memorybox kopen waar je allerlei aandenkens in bewaard. Wat dacht je bijvoorbeeld van jullie trouwkaart, de kousenband of het parfumflesje van de bruiloft?
 • Verstuur de bedankjes: Tot slot is het leuk om de gasten te bedanken voor hun komst naar jullie bruiloft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door achteraf een kaartje te sturen. Is er een groepsfoto gemaakt tijdens de bruiloft? Dan zou je die kunnen versturen met een bedanktekst er op.

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *